Обрати сторінку

9 грудня з нагоди «Всеукраїнського тижня права» студенти Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ завітали до Калуського міськрайонного суду.

Майбутні правники відвідали декілька відкритих судових засідань у кримінальних справах про обвинувачення осіб, які порушили правила безпеки дорожнього руху, що спричинило тілесне ушкодження потерпілим.

Студенти стали очевидцями таких процесуальних дій в кримінальному процесі, як дослідження речових доказів, судові дебати, останнє слово обвинуваченого. Також були присутні при оголошенні обвинувачувального вироку суду.

Після закінчення судового процесу, студенти поспілкувалися із суддею Володимиром Онушканичем . Окрім процесуальних питань студентів цікавили також питання, чи не жаліє суддя про вибір такої важкої професії. Суддя відповів, що це був його свідомий вибір, спочатку був призначений на п’ятирічний термін, а тепер здійснює судочинство на постійній основі.

Крім того працівником апарату суду, викладачем коледжу Олегом Ониськівим була проведена екскурсія в суді, особливо студентів зацікавила конвойна кімната, яка призначена для тимчасового утримання осіб, котрі тримаються під вартою на час ведення судового слідства.

Для студентів коледжу захід був дуже цікавим та пізнавальним,адже завдяки цій зустрічі вони закріпили здобуті під час навчання знання.

Також з нагоди відзначення «Всеукраїнського тижня права» 11 грудня відбувся цікавий та неординарний захід, де студенти і викладачі Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ взяли активну участь. А саме, за круглим столом у Центральній бібліотеці  ім. Т.Г.Шевченка зібралися працівники Калуського міськрайонного суду, місцевих правоохоронних органів та інших органів державної влади, які у сфері своєї компетенції зачіпають права та свободи дітей. Тема круглого столу була присвячена «Механізмам захисту праві свобод дитини в Україні», відповідно цільова аудиторія складалася із студентів та учнів місцевих загальноосвітніх шкіл.

У своєму виступі суддя Калуського міськрайонного суду Ірина Сухарник зазначила, що справи за участю неповнолітніх становлять певну складність при їх розгляді, оскільки інколи набагато легше поділити майно подружжя, аніж визначити з ким буде проживати дитина. Помічник судді Марія Кулик, ознайомила дітей із судовою практикою скоєних кримінальних правопорушень за участі неповнолітніх та навела статистику розглянутих справ.

Особливо активно дітей зацікавило сімейне законодавство, зокрема питання настання цивільної дієздатності та досягнення шлюбного віку, під час виступу начальника Калуського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ірини Очкур.

Під час проведення круглого столу були висвітлені загальні права та обов’язки дитини за допомогою медіа-презентації, яку підготувала студентка ІІІ курсу Діана Безрука. Більш детально про конституційне право на освіту розповів заступник директора з навчальної роботи Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ Петро Відливаний.

Про порядок відбуття кримінального покарання за участю неповнолітніх розповідала старший інспектор Калуського міськрайонного сектору філії Державної установи«Центр пробації» в Івано-Франківській області майор внутрішньої служби Ольга Лосик.

Студентка ІІІ курсу Даяна Пилип підготувала доповідь про застосування заходів виховного характеру до осіб, які недосягли віку з якого настає кримінальна відповідальність.

Модерував даний захід працівник апарату Калуського міськрайоного суду, викладач Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ Олег Ониськів.