Обрати сторінку

Нещодавно, у центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл під назвою «Трагічний, величний і вічний Василь Стус», приурочений вшануванню 85-ї річниці від дня народження поета.

Серед запрошених на заході свою доповідь презентував викладач коледжу Олег Ониськів, який розповів про «Радянське правосуддя, слідчі та судові дії у справі Василя Стуса».
Відомо, що видатний поет, перекладач та дисидент народився 6 січня 1938 р. на Вінниччині, вперше публічно висловив свій протест проти репресій української інтелігенції після перегляду фільму «Тіні забутих предків» у 1965 році. Відтоді репресивна машина радянського союзу не давала спокою поету, на його долю прийшли арешти та довгі терміни ув’язнення.
Василь Стус загинув у 1985 році під час ув’язнення в далекому Пермському краю. Згодом перепохований в Україні, його справу переглядав Верховний суд УРСР та не знайшов складу злочину у його діяннях. Фактично Стуса «радянське правосуддя» засудило не законно. На сьогодні поет реабілітований.