Обрати сторінку

Науковці Івано-Франківського технічного університету нафти і газу взяли — проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М.О.та завідувач кафедри видобування нафти і газу, проф. Кондрат О.Р. взяли участь у тематичному засіданні круглого столу «Регулювання доступу до нафтогазоносних надр». Крім науковців нашого університету в регіональному заході також взяли участь: представники Міністерства економічного розвитку, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Державної фіскальної служби, Урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій в Західній Україні, Івано-Франківської ОДА та облради, представники нафтогазовидобувних компаній, які працюють на Прикарпатті, експерти програм ЄС. Організували діалог між науковцями, експертами, представниками влади, компаній-видобувачів представники BRDO (Офіс ефективного регулювання) за підтримки EU4Business-Forbiz.

Основна мета заходу — вдосконалення державного регулювання доступу до нафтогазоносних надр та поліпшення бізнес-клімату в Україні.

Не випадково, що до обговорення стратегічно важливих питань на регіональному рівні запросили науковців нашого університету. Адже саме ІФНТУНГ — визнаний центр вищої нафтогазової освіти і науки України, інтелектуальний потенціал якого зорієнтований на вирішення стратегічних завдань енергетичної безпеки держави. Реалізовуючи напрацювання вчених нашого університету, можна створити прорив держави в забезпеченні паливно-енергетичними ресурсами, зокрема, збільшити власний видобуток енергоносіїв – нафти і природного газу та оптимізувати диверсифікацію їх постачання. Оскільки, за словами фахівців, запаси природного газу в українських надрах дозволяють повністю забезпечити потреби держави протягом тридцяти років, а нафти і конденсату – протягом п’ятнадцяти. При цьому 81% від потреб у нафті та 44% у газі задовольняється за рахунок імпорту. Державна політика у сфері регулювання доступу до нафтогазоносних надр не досягає своїх цілей і потребує кардинальної зміни підходів.

У рамках обговорення учасники вирішували як забезпечити рівні, прозорі умови доступу до надр та створити конкурентний ринок, що допоможе усунути інформаційну асиметрію та відкрити геологічну інформацію, якими будуть оптимальні умови оподаткування для нафтогазовидобувних компаній, що необхідно змінити у взаємодії надрокористувачів та місцевих органів влад. Було наголошено  на тому, що необхідні зміни у державній політиці сфери регулювання доступу до нафтогазоносних надр. Тому, результати цього обговорення мають бути враховані в тих змінах, які реалізовуватиме Кабінет Міністрів. Це дозволить узгодити діюче регулювання з практиками ЄС, пришвидшити інтеграцію ринків України та Євросоюзу і забезпечить залучення іноземних інвестицій у нафтогазовидобувну галузь.